Over AMOK

Het religieuze en transcendente thema strekt verder dan de locatie. Meer nog dan de vorige editie zetten we in op eigen creaties en nieuwe producties. Wij geven de opdracht aan artiesten en kunstenaars om iets te doen met die prachtige gebouwen van Brugge. We halen artiesten uit hun comfort zone van een opstelling binnen klassieke theater- of concertzaal. Een kerk of kapel brengt een heel andere dynamiek, sfeer en dimensie aan een performance. Maar we willen ook aantonen dat die locaties integraal deel uit kunnen maken van een levende stad, dat ze multifunctioneler zijn dan enkel een liturgisch, sacraal gebruik of een erfgoedobject.

Naast religieus patrimonium vormen rituelen de rode draad in het AMOK 2020 verhaal. De krachtigste rituelen maken gewoon deel uit van het alledaagse leven en dienen om betekenis te geven, te verbeelden, te verbinden en een gemeenschap leefbaar te maken.

Gratis concertmarathon

Het festival opent dus opnieuw met de zogenaamde AMOKATHON op vrijdag 2 oktober. Een avond met gratis optredens in het hart van de Brugse Stadsrepubliek. Tijdens deze concertmarathon presenteert AMOK vooral jonge, Belgische bands en artiesten. Zoals het swingende Azmari en instrumentaal trio PAARD., later dit jaar in de Ancienne Belgique te zien. Gevestigde namen als Dijf Sanders en buddy MATTIASDECRAENE ronden de openingsavond af. Inschrijven is wel noodzakelijk - dat kan via de respectievelijke concertpagina's op deze site.

Mix van internationale en nationale artiesten

Op zaterdag 3 oktober brengt het Nederlands-Turkse Altin Gün hun ambient en psychedelische sound naar de Sint-Jakobskerk, in thema van Close Encounters - met Cactus Muziekcentrum. Op zondag 4 oktober weerklinkt er in verschillende religieuze gebouwen nieuwe muziek met ritueel als uitgangspunt, door onder andere Stéphane Galland, Ben Bertrand, Witch’n’Monk, ZEA & Oscar-Jan Hoogland, Pascal Schumacher en het An Pierlé Quartet.

Robin Verheyen, de fantastische saxofonist die al verschillende prijzen op zijn naam heeft en co-stichtend lid is van de band TaxiWars met Tom Barman, komt in de Walburgakerk een plaat inblikken op dinsdag 6 oktober.

Woensdag 7 oktober presenteert AMOK de nieuwe voorstelling van de Oostenrijkse danser Simon Mayer in première, waarin ritueel, bewegen en bewogen worden centraal staan. Dit in samenwerking met Cultuurcentrum Brugge.

Donderdag 8 oktober blaast Aksak Maboul leven in de gotische turnzaal van Howest. Deze legendarische Belgische avant-rockband is internationaal gekend van hun tijdloze cultklassieker Onze danses pour combattre le migraine. In mei van dit jaar kwam hun alom geprezen nieuwe dubbelalbum Figures uit. Aksak Maboul speelt voor het eerst in Brugge.

Vrijdag 9 oktober zijn er twee sterke Belgische solo’s te beleven in de Sint Jakobskerk: drummer Simon Segers (bekend van o.a. Black Flower en De Beren Gieren) en zangeres, saxofoniste en pianiste Naima Joris, die onlangs nog de Schemersessies van Radio 1 mocht afsluiten. Allebei vertrekken ze vanuit de noodzaak voor nieuwe rituelen; Naima brengt gloednieuw materiaal van haar upcoming release.

Op zaterdag 10 oktober brengt granvat hun nieuwe dansproductie Come on feet naar de Magdalenazaal, een voorstelling die ‘clubbing culture’ als inspiratiebron gebruikt. Zondag 11 oktober, besluit AMOK haar tweede editie met een heuse Sunday Service in de Sint-Godelieveabdij. Deze middag staat in teken van verschillende artiesten, musici en performances die tijdens het festival te ontdekken zullen zijn. Chef Bhumi voorziet de bezoekers van Hindu Bowls, geïnspireerd op de verhalen en mythen van Indiase goden, waar ook aan elke bowl een uniek verhaal hangt.

Van 2 tot en met 11 oktober 2020 op diverse locaties in Brugge.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.